top of page
Search

Kako mogu da produžim trajanje baterije?

Trajnost baterije u telefonu zavisi od mnogo faktora, uključujući kvalitet ugrađene baterije, način na koji se koristi telefon i uslove u kojima se koristi.


Uopšteno, baterije su potrošne komponente i imaju ograničen životni vek i nakon određenog vremena će početi da se prazne brže. To se obično dešava nakon nekoliko godina korišćenja, ali se može značajno razlikovati od jednog telefona do drugog.

Postoje neki načini na koji možeš da produžiš životni vek baterije u telefonu:


- Izbegavaj da puniš bateriju preko 80% i da prazniš bateriju ispod 20%. Na novijim telefonima, postoji mogućnost automatskog ograničavanja punjenja na 85%. Baterije najmanje degradiraju kada se pomalo pune (npr 10%) i kada je nivo napunjenosti oko 50%. Dopunjavanje baterije od 40% u odnosu na 100% punjenje-pražnjenje svaki put, može da produži životni vek baterije čak i do 6 puta (3000 ciklusa u odnosu na 600 ciklusa).

Dakle, degradacija baterije zavisi od:

- Količine dubokih pražnjenja (veće je lošije, npr. 100% na 0%)

- Ekstremne nivoe, bilo skroz ispražnjenje ili skroz napunjenje


- Izbegavaj da koristiš telefon dok je punjač priključen, jer to može da dovede do pregrevanja baterije i smanji njen životni vek.


- Izbegavaj da koristiš telefon u ekstremnim uslovima temperature. Previsoke ili previše niske temperature mogu da utiču na trajanje baterije.


- Redovno čisti aplikacije i podatke koji se ne koriste. To će smanjiti opterećenje na bateriju i produžiti njen životni vek.


- Softver telefona takođe može da utiče na trajnost baterije. Ako je telefon nadograđen na noviju verziju softvera, to može da dovede do poboljšanja performansi i produženja životnog veka baterije.


- Korisnički navike takođe mogu da utiču na trajnost baterije. Na primer, ako uvek koristiš puno aplikacija ili igara na telefonu, opterećuješ bateriju i može da se isprazni brže. Ako koristiš telefon u režimu rada na internetu sa primanjem mnogobrojnih obaveštenja (notifications) ili ako stalno imaš aktivne pozadinske aplikacije (koje na primer koriste lokaciju telefona), to takođe može da dovede do bržeg praznjenja baterije.


Pravilnim punjenjem i korišćenjem baterije možeš ne samo uštedeti na nepotrebnoj zameni baterije, već koristiti njen pun kapacitet dugi niz godina, kao i doprineti zaštiti životne sredine jer neće doći do nepotrebnog rasipanja resursa.


tehnoKrug

225 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page